Megabyte en Ixina zijn al sinds jaar en dag partners. Megabyte ontwikkelt, implementeert en adviseert de groep al meer dan twintig jaar op het gebied van informatica.


Ontwikkeling van back-office software op maat …

Megabyte ontwikkelde speciaal voor Ixina een beheersoftware voor alle verkooppunten. Op de markt bestond er namelijk geen enkel beheerspakket dat aan alle behoeften van Ixina beantwoordde. Daarom ontwierp Megabyte Oseria, een software op maat van Ixina. Oseria wordt binnenkort vervangen door een nieuwe, geüpgradede versie, Smart genaamd.

logo-ixina

Concreet centraliseert de tool alle beheerstaken op een uniek platform. Zo beschikt elke franchisehouder te allen tijde over volledige, up-to-date informatie. Behalve het beheer van de aankopen (bestellingen en facturen van leveranciers) en de verkopen (bestellingen en facturen van klanten) is Smart perfect geïntegreerd met de 3D tekensoftware.

Die laatste wordt gebruikt voor ontwerpen en bestek van de keukens. De integratie maakt het mogelijk om onmiddellijk een bestelbon op te maken. Het softwarepakket is volledig aangepast aan de taken van de verkopers en bestrijkt alle aspecten van hun vak : prijsbestek, offerte, ontwerp, bestelling en opvolging. Smart berekent ook automatisch de beste offerte. Daarbij houdt de software op een gebruiksvriendelijke manier rekening met de berekeningen van alle opties die een klant wenst.

De oplossing koppelt zich bovendien aan de boekhoudsoftware. Dat maakt het mogelijk om gegevens op een unieke manier te coderen. Smart verzamelt, voor alle franchisewinkels van de groep Ixina wereldwijd, alle informatie uit alle catalogi van alle leveranciers die de franchisecentrale goedkeurde. Smart werkt als een geïntegreerde communicatietool. Megabyte ontwikkelde verschillende applicaties die het mogelijk maken om bijvoorbeeld telefonische oproepen te lanceren, inkomende oproepen te herkennen en die onmiddellijk aan de bijhorende ‘klantenfiche’ te koppelen. Of nog, om via sms de planning van de plaatsing of een leveringsbevestiging te verzenden.

… en een hulpmiddel voor Business Intelligence

De juiste beslissingen nemen op het juiste moment. Dat is één van de grote uitdagingen van beslissingsnemers bij bedrijven. Daarom vroeg Ixina aan Megabyte om een Business Intelligence project op basis van QlikView uit te rollen. Beschouw het als een interactieve software die unieke verbanden legt. De tool maakt het mogelijk om data op te zoeken en met elkaar te vergelijken, genereert dashboards en creëert dynamische analyses.

Doel: helpen bij het nemen van een beslissing. Het is dus perfect mogelijk om het maximum te halen uit data en ze correct te interpreteren. Kortom, beslissingen nemen gebaseerd op feiten.

Ixina kan via de combinatie QlikView-Smart in enkele klikken objectieve informatie vergaren rond omzet, het aantal gerealiseerde verkopen en opgemaakte bestekken of het aantal bezoekers in de winkels. Dat cijfermateriaal stelt Ixina in staat om zijn activiteiten te meten en zich zo verder te ontwikkelen. Qlikview baseert zich dankzij de koppeling met Smart op alle beschikbare data en kan zo op het kleinste detail inzoomen : zone, winkel, verkoper, keukengamma, model, uitrusting … “We gebruiken de software om de gekozen strategie te toetsen,” legt Benoît Vrielinck, Algemeen Directeur bij Ixina, uit. “We kunnen bijvoorbeeld nagaan of een gamma dat in een bepaalde regio goed werkt ook aanslaat in een andere regio. Omdat we de doeltreffendheid van het netwerk en onze strategieën meten, kunnen we sneller actie ondernemen wanneer onze cijfers bevestigen dat we op het goede spoor zitten, of aangeven dat we moeten ingrijpen. Het draait allemaal om data-interpretatie. De koppeling tussen Smart en QlikView geeft ons in realtime een helder overzicht van de actuele situatie. Net als bij de vorige projecten, konden we ook voor dit project op Megabyte rekenen. Zij implementeerden vlot een oplossing die inspeelt op onze behoeften.”

Over Ixina

IXINA is gespecialiseerd in ingerichte kwaliteitskeukens tegen aantrekkelijke prijzen. Het bedrijf telt meer dan 200 franchiseverkooppunten (waaronder 54 winkels in België en meer dan 100 in Frankrijk). Daarnaast is het bedrijf ook actief in 14 andere landen, onder meer in Algerije, Marokko, Rusland, Polen en Saudi-Arabië. Ixina behoort tot de groep FDB.

Over FBD

De groep FBD (Franchise Business Division) is met zijn drie aparte, maar complementaire merken, Ixina, Cuisine Plus en Cuisines Références, één van de toonaangevende Europese keukenfabrikanten. Het netwerk telt 300 franchisehouders. Goed voor 361 winkels wereldwijd. De groep wil zijn internationale ambities kracht bijzetten door zijn netwerk dat vandaag in 20 landen aanwezig is uit te breiden naar een aanwezigheid in 50 landen in 2020. In 2015 draaide FBD een omzet van 500 miljoen euro, die ze in 5 jaar tijd wil verdubbelen met een organische groei en een internationale ontwikkeling.

Over Megabyte

Megabyte, opgericht in 1986, is een specialist in ICT-totaaloplossingen en –diensten, IP-telefonie en telecommunicatie. Op basis van haar expertise biedt het bedrijf haar klanten gepersonaliseerde diensten aan rond consultancy, outsourcing, installatie en opleiding.
Megabyte biedt haar klanten daarnaast softwareoplossingen en hardware-installaties op maat (ERP, CRM, Business Intelligence, security, storage, externe back-up, …).
Megabyte is onafhankelijk en niet verbonden aan een specifiek merk of applicatie. Het bedrijf helpt klanten bij Belgische en internationale projecten.
Megabyte heeft kantoren in Brussel, Louvain-La-Neuve en Antwerpen. Het bedrijf stelt een vijftigtal personen tewerk. Voor meer informatie : www.megabyte.be