De nieuwigheden van Windows 10 :

Continuum : Een nieuwe interface

Hoe zorgt u ervoor dat het gebruik van Windows steeds aangepast is aan uw toestel, en dat uw gegevens altijd beschikbaar zijn? Continuum maakt het mogelijk om van de ene interface naar de andere over te stappen. Het is eveneens mogelijk om een mobiel toestel te verbinden met een computer of bijvoorbeeld een toetsenbord met een tablet te gebruiken.

Hello : één oogopslag en u bent geïdentificeerd

De biometrie doet ook haar intrede bij Microsoft. Windows Hello maakt identificatie mogelijk via de iris of via vingerafdrukken. Geen wachtwoord meer nodig

Afscheid van Internet Explorer

Grote verandering : Internet Explorer werd vervangen door Edge. Geen paniek, uw favoriete websites kunnen gemakkelijk geïmporteerd worden vanuit een andere browser. Edge is uitgerust met Cortana en maakt het mogelijk om notities te nemen op een webpagina. Daarna kunt u alles opslaan en delen via OneDrive.

Net zoals bij Chrome werd de adresbalk aangepast zodat u direct een zoekterm kunt intikken. Het scherm is overzichtelijker. Via de leesmodus kunt u een lijst samenstellen met artikelen die u later wenst te lezen. Deze worden gesynchroniseerd op al uw toestellen en zijn offline te lezen in OneDrive.

Het Startmenu

Nadat het verdwenen was in Windows 8, keert het Startmenu terug met een nieuwe ‘look’. Hij behoudt de toegankelijkheid van Windows 7 en de interactieve tegels van Windows 8. Het is mogelijk om folders en snelkoppelingen toe te voegen. Het nieuwe Startmenu bevat eveneens de meest recente info over uw favoriete onderwerpen die regelmatig geüpdatet worden.

Cortana, de persoonlijke assistent die u het leven gemakkelijker maakt

Cortana, de persoonlijke assistent van Microsoft die reeds aanwezig was op Windows Phone, is nu ook beschikbaar op PC. Zij wordt opgestart via het Startmenu via stemherkenning of via de taakbalk. Zij opent geen nieuwe webpagina met informatie, maar gebruikt laterale balken of dropdown menu’s. Zo geeft zij bijvoorbeeld de definitie van een woord, het weerbericht of praktische info over een restaurant.
Cortana onthoudt uw voorkeuren en gewoonten, en geeft daardoor gepersonaliseerde suggesties. Bovendien stuurt de assistent u verwittigingen over uw agenda of kan zij in uw plaats e-mails versturen.

De Foto’s-app

Uw afbeeldingen en video’s worden opgeslagen in OneDrive zodat deze automatisch gesynchroniseerd worden op alle toestellen. Foto’s kunnen ook automatisch verbeterd worden en in « intelligente » groepen onderverdeeld worden, bijvoorbeeld per evenement, plaats of persoon.

Geïntegreerde toepassingen

Er is een nieuwe kaarten-app, een berichtendienst, en verder Skype, Music, TV Films en series. All deze apps plaatsen hun gegevens in de cloud via Onedrive. Zo heb je toegang vanop elk toestel.

Multitasking

Windows 10 verwelkomt het principe van virtuele bureaubladen zodat u meer werkruimte hebt. Zo kunt u naar hartenlust verschillende vensters openen afhankelijk van het type applicatie : Internet, spelletjes, werk, enz. Daarna kunt u eenvoudig van de ene openstaande applicatie naar de andere gaan.

Windows Store

De online Microsoft winkel maakt het mogelijk om gratis en betalende toepassingen te downloaden. U moet natuurlijk over een Microsoft account beschikken en een Internetverbinding …

Een Xbox applicatie om via streaming te gamen

Dankzij de toepassing ‘Xbox Windows 10’ kan men Xbox One games streamen naar een computer. Het is ook mogelijk om contact te houden met de Xbox Live community via groepchat. Uw prestaties worden op alle toestellen weergegeven en u kunt uw beste game-momenten bewerken en delen.

Meer informatie ?