Megabyte, specialist in informaticadiensten en -oplossingen, detecteert voor 2016 drie ICT-trends op de Belgische KMO-markt. Volgens het Brussels bedrijf trekken KMO’s dit jaar op het vlak van ICT-infrastructuur de kaart van de hybride cloud. Anderzijds is de opmars van Windows 10 in het KMO-segment niet meer te stuiten. Op het gebied van software ziet Megabyte een groeiende interesse in softwarepakketten die de boekhoudkundige invoer automatiseren.

Doorbraak hybride cloud

KMO’s trekken in 2016 volop de kaart van de cloud. François Bryssinck, Afgevaardigd Bestuurder van Megabyte, ziet KMO’s resoluut kiezen voor de cloud: “De voorbije jaren waren KMO’s ervan overtuigd dat ze hun volledige IT-infrastructuur in de cloud moesten onderbrengen of helemaal niets. Vandaag kiezen ze ervoor alledaagse applicaties zoals bijvoorbeeld de mailserver in de cloud onder te brengen. Bedrijfskritische applicaties zoals boekhoudsoftware of CRM-toepassingen houden ze binnen de eigen bedrijfsmuren.”

Opmars Windows 10 niet te stuiten

De bedrijfswereld zal in 2016 verder migreren naar Windows 10. Daarmee laat Microsoft de flop van Windows 8 definitief achter zich, aldus Bryssinck: “Daar waar KMO’s in 2015 de prestaties van Windows 10 nog afwachtten, is de bedrijfswereld opnieuw gewonnen voor het Windows-platform. Windows 10 heeft een gebruiksvriendelijke interface en doet wat het moet doen.”

Software vereenvoudigt leven van boekhouding

Op het vlak van software noteert Megabyte op de Belgische KMO-markt een groeiende interesse van boekhouders om tijd te besparen bij het invoeren van boekhoudkundige stukken. Softwarepakketten die de invoer van verkoop- en aankoopfacturen automatiseert, hebben de wind in de zeilen. Bryssinck besluit: “Bedrijven hebben begrepen dat dergelijke softwarepakketten performant en betrouwbaar zijn geworden. Ze hebben de winst berekend die ze met de software kunnen halen. Boekhoudafdelingen zijn gewonnen voor de mogelijkheden. De software betekent tijdwinst en beperkt het aantal menselijke fouten tot een minimum.”