Fairphone

De eerste versie van de Fairphone werd gelanceerd in 2014 door de gelijknamige Nederlandse firma en heeft al ongeveer 60.000 gebruikers. De filosofie achter het toestel kan als volgt omschreven worden : een ‘propere’ mobiele telefoon. De Fairphone 1 ging op ethisch vlak al veel verder dan zijn concurrenten, maar de fabricage werd nog altijd uitbesteed aan Aziatische fabrieken omdat er niet genoeg middelen waren. Er bleven dan ook vragen onbeantwoord op het vlak van het respect voor eerlijke arbeidsvoorwaarden.

Voor de Fairphone 2 heeft het bedrijf een aantal nieuwe ambities vooropgesteld. Dankzij de nieuwe middelen (Fairphone had in 2013 nog maar 5 medewerkers in dienst, en nu bijna 40), streven zij naar  : een origineel design, totale transparantie op het vlak van herkomst van onderdelen en fabricage, en een modulair principe waarmee de gebruiker de levensduur van zijn toestel kan verlengen.

Concreet wil dit zeggen dat de Fairphone zoveel mogelijk bestaat uit gerecycleerde of recycleerbare onderdelen. Er wordt ook geen gebruik gemaakt van zogenaamde ‘bloedmineralen’. Hiermee bedoelt men mineralen die onmisbaar zijn voor de productie van mobiele telefoons (bijvoorbeeld coltan) en die gevonden worden in Congolese mijnen die in handen zijn van gewapende milities. Het bedrijf Fairphone heeft zich daarom aangesloten bij de NGO Conflict-Free-Tin om te zorgen voor de beste arbeidsvoorwaarden voor de mijnwerkers. Er wordt ook gekeken dat er geen kinderen tewerkgesteld worden, en dat de mijnen niet door milities worden gecontroleerd. Het concept van de Fairphone 2 werd bovendien uitgewerkt door Fairphone, zodat deze een volledig overzicht behoudt op het fabricatieproces en de arbeidsvoorwaarden in zijn fabrieken.

Verder heeft de Fairphone 2 een langere levensduur dan zijn concurrenten dankzij verwijderbare en vervangbare onderdelen, zoals bijvoorbeeld de batterij en het scherm. De Fairphone 2 is eveneens uitgerust met een schokbrekende beschermhoes. Hierdoor is het niet meer nodig om een bijkomende bescherming te kopen. De specificaties zijn de volgende : de Fairphone 2 heeft een HD 5’’ scherm, een 8 Megapixels camera, draait op OS Android 5.1 Lollipop, heeft 32 GB geheugen (uitbreidbaar via een micro SD gleuf), een connectiviteit tot 4G, wifi en bluetooth,…

Om af te ronden kunnen we stellen dat de Fairphone 2 iets voor u kan zijn als u ‘verantwoordelijk verbruik’ belangrijk vindt, als u een beperkt aantal apps gebruikt en als u bepaalde onderdelen wenst te vervangen zonder een nieuwe telefoon te moeten aanschaffen. Als u echter een krachtige telefoon zoekt, dan kijkt u (voorlopig althans) beter naar andere merken.

De Fairephone 2 is nu reeds online beschikbaar in voorverkoop en zou geleverd moeten worden in de loop van de maand december. Meer info op : https://www.fairphone.com/