Horloges, drones of een thermostaat, die kende u waarschijnlijk al. Maar een autoband, brandkraan of frietketel ? Hieronder vindt u zeven voorwerpen die nu reeds met het internet verbonden zijn zonder dat u het wist …

The Internet of Things  (Internet der Dingen) is hét domein waar startups en ondernemers blijk geven van een levendige fantasie. Horloges die verbonden zijn met tennisraketten, een toverstokje waarmee je een cocktail-expert wordt, de keuzes zijn enorm …  Hier zijn er zeve

De Seb frituurpan

De Franse kampioen van de kleine huishoudelijke apparaten maakte al heel wat indruk in 2007 toen zij de Actifry lanceerden, een « gezonde » frituurpan waarmee men frieten kon bakken met slechts één lepel olie. Het Smart XL model werd vorig jaar in november gelanceerd en is verbonden met het internet: dankzij een mobiele app kunt u nu meer dan 200 recepten stap voor stap klaarmaken (voorgerechten, hoofdschotels, desserten). U kunt zelfs de gaartijd opvolgen en een nutritioneel programma raadplegen via een maandelijks abonnement van 0,99€.

De Michelin band

Michelin is bezig zijn banden te verbinden en te identificeren via « Radio-Frequency Identification (RFID) ». Michelin Tire Care, een dienstenpakket voor professioneel wegtransport, biedt heel wat mogelijkheden aan vrachtwagenchauffeurs : onderhoudsboekje op hun smartphone, preventieve diagnose-tool, traceerbaarheid van een bandenvloot, …

En waarom is dat nuttig ? Om bijvoorbeeld de druk van de banden in de gaten te houden (verantwoordelijk voor extra brandstofverbruik), banden niet vroegtijdig te vervangen (men schat dat 15% van alle banden te vroeg vervangen worden) en om ongevallen te vermijden met slecht onderhouden banden.

De Bayard brandkraan

Deze grote (maar discrete) KMO uit de Rhônevallei is de marktleider van brandkranen in Frankrijk (70%). Deze marktoverheersing houdt hen niet tegen om te innoveren : alle modellen die na 1971 geïnstalleerd werden, zijn nu « smart » en verbonden met het Sigfox netwerk.

Het doel : de mogelijkheid bieden aan gemeentediensten, nutsbedrijven en andere Veolia’s of Suez’en om te weten of de kranen open of gesloten zijn, om een waarschuwing te krijgen als ze het risico lopen om te bevriezen, of als ze bijvoorbeeld omgevallen of beschadigd zijn. Kortom, om ervoor te zorgen dat er water beschikbaar is op het moment dat het nodig is, en om het gebruik van de brandkranen op te volgen.

De GeniCan vuilbak

Het gaat hier niet echt om een vuilbak, maar om een klein kastje dat aan de vuilbak wordt vastgemaakt en door de Amerikanen van GeniCan met het internet werd verbonden. Waarom, vraagt u zich misschien af ? Om uw boodschappen te vergemakkelijken. Door de barcodes te scannen van alle producten die u weggooit, of door de naam luidop te zeggen, vraagt u aan GeniCan (momenteel in voorbestelling op hun website) via de WiFi om deze informatie te sturen naar de applicatie die het product toevoegt aan het boodschappenlijstje op uw smartphone.

De Feeligreen schoonheidskit

Op het vlak van gezondheid en welzijn zijn er al heel wat producten die verbonden zijn met het internet. En nu is er dus de schoonheid, met bijvoorbeeld Feeligreen (met hoofdkantoor aan de Côte d’Azur). Hun product heet I-Feel, een verzameling verzorgingscrèmes die gebruikt worden in combinatie met een toestel dat elektrische microstroomstoten en LED-lichtherapie produceert. De LED-functionaliteit is verbonden met het internet waardoor de gebruiker de verzorging kan programmeren via zijn of haar smartphone. Het bedrijf kan op haar beurt nuttige informatie verzamelen over het gebruik en de doeltreffendheid van haar verzorgingsproducten.

De Philips lamp

Allereerst kan je het intelligente Hue verlichtingssysteem van Philips gebruiken om de verlichting vanop afstand te programmeren en besturen. Niet alleen de intensiteit, maar bijvoorbeeld ook de kleuren.

Maar de Nederlandse lampengigant gaat een stap verder : in samenwerking met telecombedrijven, verzekeringsmaatschappijen en energieleveranciers kunnen de lampen uw aanwezigheid « faken » terwijl u op vakantie bent. Wanneer inbrekers uw huis binnendringen, kunnen de lampen flikkeren of de indringers zelfs verblinden. Bovendien krijgt u een waarschuwing als uw alarm afgaat. Briljant !

De Ti’Be sleutelhanger

Als u vaak « waar is mijn telefoon ? » zegt, gevolgd door « waar zijn mijn sleutels ? » dan is het Bretoense bedrijf Ticatag uw redding. Zij hebben de intelligente TiBe sleutelhanger uitgevonden. Wat doet deze kleine knop ? Hang hem aan uw sleutelbos, aan de knuffel van uw jongste spruit of aan uw koffers (u kan tot 5 TiBe’s volgen met een mobiele applicatie). Daarna kunt u het voorwerp terugvinden via geolocalisatie, geluid en licht. U kunt zelfs andere gebruikers waarschuwen dat u uw voorwerp verloren bent. Omgekeerd kunt u op de knop duwen om de gekoppelde telefoon te laten bellen.

Source : http://lexpansion.lexpress.fr