De meeste mensen ervaren een vorm van stress en droefheid als zij terug aan de slag moeten. Het gevoel is misschien banaal, maar als u het negeert kan dit zich wreken op langere termijn. Deze korte depressieve periode heeft namelijk zijn nut. Het is een teken dat u een nieuw evenwicht moet zoeken. Uit chaos ontstaat een nieuwe orde !”. En daar moet u vakkundig mee omgaan. 

  • U bent nog steeds bekwaam

    Hebt u het gevoel dat u alles vergeten bent ? De procedures, uw wachtwoorden, de manier waarop vergaderingen gestructureerd zijn, zelfs het gebruik van uw computer… Het zijn vaak onbeduidende dingen die u ongerust maken of zelfs angst aanjagen. Maak u vooral geen zorgen, uw professionele automatismen zijn nog altijd aanwezig, net zoals uw vaardigheden en uw positie in het bedrijf.

  • Vernieuw uw "boekentas"

    Soms is het meest ontmoedigende aspect dat u dezelfde personen, hetzelfde decor, dezelfde routines terugvindt. Het is net alsof u bent blijven zitten en hetzelfde jaar opnieuw moet doen. U kunt dit gevoel aanpakken door iets nieuws te introduceren. Schoolkinderen hebben ook graag nieuwe dingen, zoals schriften of een pennenzak …  Maak dus gebruik van de positieve herinneringen aan uw schooltijd en pas deze op het werk toe. Enkele voorbeelden : verwen uzelf met een trendy aktentas, een flashy smartphone-hoesje, verander het bureaublad op uw computer. U zult zien, dat doet wonderen ! 

  • Pas uw bioritme aan

    Er ligt een kloof tussen het zomerse « dolce far niente » en de dagelijks druk op het werk. De beste manier om deze te overbruggen, is door het toevoegen van compensatiemomenten. Deze techniek heeft zijn nut al vaker bewezen in het verleden. Zo kan u plaats vrijhouden voor een rustige avond met het gezin, doe eens iets leuks tijdens het weekend, verlaat het werk vóór 19 uur, maak tijd voor hobby’s, enz. Zorg er ook voor dat u echte pauzes inlast : verlaat het gebouw en geniet van een kopje koffie ’s ochtends of een lekkere maaltijd ‘s middags. 

  • Let op uw lichaam

    De vakantie is vaak het moment waarop wij onze fysieke energie herontdekken. Houd dit ook na de vakantie vol ! Een actieve geest begint bij het lichaam ! Als u bijvoorbeeld een kwartiertje per dag wandelt, komt endorfine vrij (signaalstoffen die een gevoel van welbehagen en geluk veroorzaken). Als u dus uw kinderen gaat inschrijven voor zwem- of gymlessen, kunt u ook een foldertje voor uzelf meenemen. Of nog gemakkelijker : verlaat de metro of bus één of twee haltes vroeger dan normaal. 

  • Pas op met XXL "goede voornemens"

    Goede voornemens vormen een ritueel dat positieve effecten kan veroorzaken : u kijkt naar de toekomst en wil iets nieuws beginnen. Pas echter op dat u niet overdrijft in uw verwachtingen, want anders faalt het project en voelt u zich schuldig. Het is beter om één ding dadelijk te veranderen in plaats van heel veel op lange termijn. Wilt u bijvoorbeeld regelmatig op trektocht gaan ? Breng dan vanaf morgen een groene plant mee naar het kantoor zodat u dagelijks herinnerd wordt aan uw beslissing. En als het uiteindelijk niet lukt, is het geen ramp ! 

  • Zoek de oorzaak als het probleem blijft duren

    “Is mijn professionele situatie nog ideaal ?”. Dat is “DE” vraag die u zich moet stellen als u volledig uitgeblust en gedemotiveerd bent. Want als uw goedaardige kleine depressie langer dan twee weken aanhoudt, is er meer aan de hand. Waar ligt het probleem ? Bij de inhoud van de job ? Uw relatie met anderen (baas, collega, partner) ? Ligt het aan het ritme ? Vermijd veralgemeningen maar zoek naar de beste uitweg. Bekijk uw hele carrière en overweeg om andere wegen in te slaan. 

Bron : lentreprise.lexpress.fr