Elk jaar worden 2000 innovatieve projecten uit de hele wereld gekozen door experten en docenten uit de academische wereld. Een selectie hieruit wordt daarna voorgesteld tijdens het Unesco Netexplo Forum. De tiende editie zal plaatsvinden op 26 en 27 april. Hier volgen vijf wetenschappelijke en ondernemende initiatieven die gebruik maken van artificiële intelligentie.

  • DE SNUIT VAN DE HOND DIE EXPLOSIEVEN DETECTEERT

    Het project heet « 3D printed dog nose » en wordt geleid door een team van het National Institute of Standards and Technology (NIST), verbonden met het MIT en de FDA. De onderzoekers hebben een perfecte replica gemaakt van de snuit van een labradorwijfje. Hierdoor konden zij tot zestien keer beter explosieven detecteren (en ook drugs en ziekteverwekkers … honden kunnen tegenwoordig zelfs kankergezwellen ruiken). De beste vriend van de mens zou bepaalde moleculen kunnen opsporen vanwege zijn ademtechniek. In plaats van constant diep in te ademen, blijkt een hond kort in en uit te ademen aan een snelheid van 5 ademhalingen per seconde. Hij zou ook een specifieke manier hebben om lucht uit te blazen. Zal het « 3D printed dog nose project » ervoor zorgen dat de huidige speurhonden werkloos worden ?

  • DE MAGISCHE HANDSCHOEN OM DE VIRTUELE REALITEIT TE "VOELEN"

    De Chinese start-up Dextra Robotics is niet het enige bedrijf dat inzet op haptische technologie (d.w.z. « voelbaar »). Experten zijn echter wel onder de indruk van hun exoskelet handschoen genaamd Dexmo. Deze handschoen kan het manipuleren van virtuele voorwerpen omzetten in fysiek contact. De gebruiker voelt niet alleen een contact, maar merkt ook hoe groot een voorwerp is, of het zacht of hard is … De ervaring van de virtuele realiteit wordt hierdoor grondig versterkt. De mogelijkheden zijn legio : in videogames natuurlijk, maar ook in een heleboel professionele of vrijetijdsdisciplines, in de geneeskunde, de chirurgie, design, industrie, …

  • EEN VALSE REMBRANDT GESCHILDERD DOOR EEN ALGORITME

    Kan de meester, gestorven in 1669, geen nieuwe werken meer schilderen ? Geen probleem, de artificiële intelligentie neemt het wel van hem over. Het Nederlandse project « The Next Rembrandt » gaat uit van kunsthistorici, ontwikkelaars en Microsoft. Zij hebben het werk van de meester van het clair-obscur minutieus gescand en op basis van die gegevens een algoritme gemaakt dat de artistieke kenmerken van Rembrandt verzamelt. Met een 3D printer hebben zij daarna een doek geschilderd « op de wijze van Rembrandt ». Het resultaat is verbluffend.

  • DE SELECTIEVE MUGGENVAL

    Microsoft is opnieuw van de partij, ditmaal met een uitvinding van onschatbare waarde voor de volksgezondheid. Het project Premonition werkt met vallen die gebruik maken van intelligente robottechnologie. Door het analyseren van de manier waarop de insecten hun vleugels bewegen, kunnen de vallen het onderscheid maken tussen gewone muggen en muggen die het zika-virus dragen of knokkelkoorts, chikungunya of malaria kunnen veroorzaken. De vallen worden vastgemaakt aan autonome drones die uitgerust zijn met een biologisch miniatuurlaboratorium. De verzamelde informatie wordt dan in de cloud geanalyseerd om zo het uitbreken van een epidemie tegen te gaan en eventuele voorzorgsmaatregelen te nemen. Het zou zelfs mogelijk zijn om onbekende virussen of gemuteerde varianten op te sporen.

  • HET DOKTER-ALGORITME

    Heeft uw dokter geen tijd om u de eerstvolgende maanden te ontvangen ? Hebt u last van vervelende of zorgwekkende symptomen ? Your MD (wat staat voor “medical device”) is een gezondheidsassistent die uw dokter kan vervangen. U vertelt het algoritme welke kleine of grote kwalen u storen, en de applicatie geeft in ongeveer 75% van de gevallen een pre-diagnose. Met deze gegevens kunt u zich dan wenden tot de juiste medische dienst. De databank bevat ongeveer 500 ziektes. Het zal niemand verbazen dat de applicatie een groot succes is in het Verenigd Koninkrijk waar de National Health Service (momenteel in volle crisis) het concept heeft goedgekeurd.

Source : http://lentreprise.lexpress.fr